TÜBİTAK 1001 Proje Sonuçları

by Suzan Özdemir | Tem 09, 2021
Doç. Dr. Alper Gürarslan ve Dr. Öğr. Ü. İpek Yalçın Eniş’in projeleri desteklenmeye layık görüldü.

Tübitak 1001 Projeleri, 2021 I. Dönem başvuru sonuçları 8 Temmuz 2021 tarihinde açıklandı. Değerlendirmeye alınan 2233 projeden, 247’si desteklenmeye hak kazandı.

Desteklenen projelerin 12’si İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin yürütücülüğünde olup, bu projelerin ikisi fakültemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. Alper Gürarslan ve Dr. Öğr. Üyesi İpek Yalçın Eniş’e aittir.

Doç Dr. Alper Gürarslan’ın yürütücülüğünde gerçekleşecek olan “Kavak Liflerinin Sürdürülebilir Elektronik, Koruyucu ve Tıbbi Tekstil Uygulamaları” başlıklı projede henüz hiçbir üründe kullanılmayan doğal bir malzeme olan kavak liflerinin, yüksek katma değerli işlevsel tekstil ürünlerine dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda kavak liflerinden elektronik tekstil ve tıbbi tekstil ürünleri geliştirilmesi söz konusu olacak. 3 yıl sürecek olan projede 3 lisansüstü öğrencisine burs desteği verilecek. Fakültemizden Doç. Dr. Özgür Atalay’ın yer aldığı projede, Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar da yer alıyor.

Dr. Öğr. Üyesi İpek Yalçın Eniş’in yürütücülüğünde gerçekleşecek olan “Biyobozunur polimerik liflerden üretilmiş çift katmanlı küçük kalibreli vasküler greftlerin domuz karotis arterine uzun dönem implantasyonu ile otogreft oluşumunun gözlenmesi ve pre-klinik sürecin bütünsel analizi” başlıklı projede biyobozunur ve katmanlı yapıdaki nano ve mikro lif içerikli vasküler greft yapılarının geliştirilmesi hedefleniyor. Önceki çalışmalarında in-vitro sürece dair ümit vadeden sonuçlar elde eden proje ekibi, bu proje kapsamında geliştirecekleri vasküler greftleri domuz karotis arterine implante ederek, in-vivo sürecindeki başarısını değerlendirecek. Vasküler greftlerin büyük hayvan modelinde uzun dönem implantasyonlarında elde edilecek başarı, kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede, küçük kalibreli biyobozunur vasküler greftlerin başarılı cerrahi uygulanabilirliği adına yol gösterici olacak. 3 yıl sürecek olan proje süresince 6 lisansüstü ve 2 lisans öğrencisine burs desteği verilecek. Fakültemizden Öğr. Gör. Dr. Hande Sezgin, Araş. Gör. Janset Öztemur ve Araş. Gör. Suzan Özdemir’in yer aldığı projede, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi araştırmacıları da yer alıyor.

9y

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, İstanbul’da tekstil mühendisliği eğitimi veren ilk öğretim kurumudur, ayrıca Türkiye’deki en iyi tekstil mühendisliği bölümleri içerisinde en önde gelenlerindendir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 1955 yılında Makine Mühendisliği içinde tekstil kürsüsü adı altında kurulduktan sonra günümüzdeki adını ve bağımsız statüsünü 1983 yılında almıştır. 2004 yılı Aralık ayında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinin kurulmasıyla, Tekstil Mühendisliği Bölümü bu fakültenin altında işlevini sürdürmektedir.

abet

İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org(Kriter: Genel Kriterler). İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programının akreditasyonu ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz: https://tekstil.itu.edu.tr/egitim/akreditasyon/abet