Öğrenciler: İrem ŞİMŞEK, Zeynep Büşra İMAM
Danışman Bilgisi: Prof. Dr. Burçak KARAGÜZEL KAYAOĞLU, Dr.Öğr.Üy. Özlem İpek KALAOĞLU ALTAN
ÖZET
Bu tez, silika bazlı kserojeller kullanan kontrollü bir ilaç salım sisteminin geliştirilmesini ve değerlendirilmesini araştırmaktadır. Farklı çözünürlük özelliklerine sahip iki ilaç, MFM ve Melatonin, bu çalışma için kserojel matris içinde kapsüllenmek üzere seçildi. Daha sonra kserojeller, elektrospinleme işlemi yoluyla bir polivinil alkol (PVA) çözeltisi kullanılarak üretilen nanofiberlere dahil edildi. Bu araştırmanın temel amacı, silika kserojellerin bu ilaçların salım profillerini modüle etme ve yavaşlatma yeteneğini ortaya koymak ve böylece kontrollü ilaç salımını sağlamak için etkili bir araç sağlamaktır.
Çalışma silika kserojellerin sentezi ve karakterizasyonu ile başlıyor ve ilaç yükleme ve salınımı için çok önemli olan yapısal ve yüzey özelliklerine odaklanıyor. Kserojeller içindeki MFM ve Melatonin'in kapsülleme verimliliği ve yükleme kapasitesi değerlendirildi. Bunu takiben, ilaç yüklü kserojeller, elektrospinleme yoluyla nanofiberler üretmek için PVA çözeltisiyle harmanlandı ve ilaç salım uygulamaları için kserojellerin ve nanofiberlerin faydalarını birleştiren bir kompozit malzeme oluşturuldu.
Her iki ilacın da nanofiber kompozitlerden salınım kinetiğini araştırmak için in vitro salım çalışmaları yapıldı. Sonuçlar, silika kserojellerin, her ilacın çözünürlük özelliklerine karşılık gelen farklı salım profilleri ile MFM ve Melatonin salımını etkili bir şekilde uzattığını gösterdi. Bu uzun süreli salınım, kserojel ve nanofiber matrisin gözenekli yapısı yoluyla kontrollü difüzyona atfedilmiştir.
Bu araştırmanın bulguları, silika bazlı kserojellerin, PVA nanofiberlerine entegre edildiğinde, değişen çözünürlüklere sahip ilaçların kontrollü ve sürekli salınımı için umut verici bir yaklaşım sunduğu ve ilaç salım sistemlerinde gelecekteki gelişmelerin önünü açtığını göstermektedir.
Bu tez, yeni bir ilaç dağıtım platformunun tasarımı, üretimi ve değerlendirilmesine ilişkin kapsamlı bir analiz sunarak, kontrollü ilaç salınımı yoluyla terapötik etkinliği ve hasta uyumunu artırma potansiyelini vurgulamaktadır.
Bu araştırma, ilaç yüklü kserojelin biyouyumlu nanolifli matlara entegrasyonu yoluyla kontrollü ilaç salınımı için yenilikçi bir platform tasarlamayı amaçlamaktadır. Tasarlanan yara örtüsünün işlevselliğini değerlendirmek için laboratuvar ölçeğinde ilaç salınımı ve hücre kültürü çalışmalarını içeren deneysel değerlendirmeler gerçekleştirilmektedir. Beklenen sonuçlar arasında, tasarlanan yara örtüsü aracılığıyla ilacın yavaş ve uzun süreli bir şekilde salınımının, terapötik tedavilerin daha etkili olmasına katkı sağlaması yer almaktadır.
Anahtar Kelimeler: Topikal ilaç dağıtım sistemleri, nanolifler, aerojel, elektroeğirme