TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TASARIMI FAKÜLTESİ

İnsanoğlunun örtünme ihtiyacı ile başlayan tekstil serüveni, bugün hayatımızı kolaylaştıran, yaşam kalitemizi yükselten ve hatta birçok günlük faaliyetimizi bizim için yapabilen işlevsel ve akıllı tekstillere kadar uzanıyor. Tekstil ürünlerinin tasarım sürecini, üretimde verimlilik, kalite kontrol, güvenlik ve çevresel etki gibi tamamlayıcı parçalarla bütünleştiren ve Türkiye’nin “tek” tekstil fakültesi olan Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültemizde; Tekstil Mühendisliği, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama (UOLP) ve Moda Tasarımı (UOLP) olmak üzere üç program yer alıyor.

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tanıtım broşürü için tıklayınız.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ

Tekstil ve Konfeksiyon sektörünün Türkiye ihracatının %20’sini oluşturduğu ülkemizde, İstanbul’un ilk tekstil mühendisliği olan programımız, geleneksel tekstil ürünlerinin yanı sıra; işlevsel ve akıllı tekstil ürünlerinin tasarım, geliştirme ve üretim aşamalarını yöneten, tekstil sektörüne hem yerel hem de küresel açıdan bakarak değişimleri analiz edebilen, üretimde kaliteyi ve verimliliği, çevresel etkileri de sürece dâhil ederek öngörebilen nitelikli mühendisler yetiştiriyor.

Gelişmiş araştırma ve uygulama altyapısına sahip tekstil laboratuvarlarına ev sahipliği yapan fakültemizde, öğrencilerimiz uygulamalı derslerin yapıldığı öğrenci laboratuvarlarına ve atölyelerine ek olarak yüksek teknoloji ve cihaz çeşitliliğine sahip araştırma laboratuvarlarımızdan da faydalanıyor. Fakültemiz bünyesinde Medikal Tekstiller, Nanoyüzeyler ve Filtrasyon, Engelsiz Tekstiller ve Tekstil Tabanlı Kompozitler çalışma alanlarında faaliyet gösteren 4 AR-GE merkezimiz bulunuyor.

Kuruluşundan (1983) günümüze, üniversiteye geçiş sınavında en yüksek başarı sıralamasıyla öğrencilerini alan ve %100 İngilizce eğitime sahip olan Tekstil Mühendisliği Programımızda öğrencilerimiz temel mühendislik derslerinin yanında elyaftan ipliğe, kumaş yapılarından konfeksiyon, terbiye işlemleri ve pazarlama süreçlerine dair temel tekstil bilgilerini ediniyor. Ayrıca, akıllı tekstiller, teknik tekstiller, nanolif yüzeyler, fonksiyonel terbiye işlemleri, 3 boyutlu tekstil yapıları, tekstil tabanlı kompozitler ve  sürdürülebilir tekstil teknolojileri gibi birçok seçmeli ders ile öğrencilerimiz tekstilin güncel ve yenilikçi yüzünü keşfediyor. 

Fakültemizin, 2006’dan bu yana Tekstil araştırmalarında saygınlığını uluslararası çapta kanıtlamış üniversitelerden oluşan Avrupa merkezli kuruluş AUTEX’e üyeliği sürüyor. Bunun yanında, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olan İTÜ Tekstil ve Konfeksiyon Kalite Kontrol ve Araştırma Laboratuvarımız endüstriye nitelikli ve kaliteli hizmet sunuyor. Aynı zamanda ABET’e tam akredite olan programımız, mezunlarımıza yurtdışı kariyer planlarında da destek sağlıyor. Böylece mezunlarımız, dünyanın dört bir yanında mühendislik veya akademik kariyerlerini sürdürebiliyor.

İTÜ Tekstil Mühendisliği Programımız ile anlaşması olan North Carolina State Üniversitesi, College of Textiles programı kapsamında öğrencilerimiz isterlerse “3+1+Yüksek Lisans” programı ile dördüncü sınıfı Amerika'da okuma fırsatına erişerek aynı program kapsamında lisansüstü eğitimlerine devam edebiliyorlar. Ayrıca, öğrencilerimiz gerekli koşulları sağladıkları takdirde Eramus ve Mevlana değişim programları ile eğitimleri süresince bir veya iki dönemi anlaşmalı yurtdışı üniversitelerde okuyarak yurtdışı deneyimine sahip olabiliyor veya İTÜ’nün ÇAP ve Yandal imkanlarından faydalanarak kendilerini farklı disiplinlerde de geliştirebiliyorlar.

İş garantisi ile çalışma hayatına atılan mezunlarımız, tekstil fabrikalarının lif, iplik ve kumaş üretim hatlarında, ulusal ve uluslararası tekstil firmalarının müşteri temsilciliklerinde; ürün geliştirme ve tasarımı alanlarında ve kalite kontrol planlamasında önemli görevler üstleniyor. Ayrıca, ülkemizde tekstil alanında faaliyet gösteren AR-GE ve Tasarım Merkezleri sayısının her geçen gün arttığı günümüzde öğrencilerimiz, firmaların uluslararası pazarda rekabet oluşturacak, katma değeri yüksek ve yenilikçi tekstil ürünü veya üretim süreci tasarımlarında  proje mühendisleri olarak da çalışabiliyorlar.

2019-2020 eğitim-öğretim dönemi ile başlayan ve 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde de devam edecek olan geri ödemesiz burs ve iş garantisi ile İTÜ Tekstil Mühendisliği öğrencileri kariyerlerine bir adım önde başlıyor. Üniversiteye giriş sınavında ilk 5 tercihinden birine Tekstil Mühendisliğini yazan öğrencilerimize, programa yerleştikleri takdirde YÖK onayı ile tekstilin önde gelen ihracatçı birlikleri tarafından burs ve iş garantisi sunuluyor.

İlk 20 bin sıralamasında olan öğrencilerimize asgari ücret; 20-50 bin sıralamasında olan öğrencilerimize asgari ücretin %70’i; 50-80 bin sıralamasında olan öğrencilerimiz için ise asgari ücretin %50’si kadar burs ödemesine ek olarak, mezuniyet sonrası tekstil sektöründe 5 yıl iş garantisi sunduğumuz öğrencilerimiz daha eğitimlerinin başında kendilerini ayrıcalıklı  hissediyorlar.

2020-2021 eğitim-öğretim döneminde İTÜ Tekstil Mühendisliği programımıza kayıtlı olacak öğrencilerimizi burs ve iş garantisi bekliyor!

İTÜ’nün köklü dokusunu yansıtan şehir kampüslerinden Gümüşsuyu Yerleşkesinde konumlanmış fakültemiz öğrencilerimize sınırsız spor ve sosyal olanaklar da tanıyor. Fakültemiz öğrencilerinin aktif olarak faaliyet gösterdiği İTÜTEK kulübü mesleki gelişime katkı sunacak organizasyonlar ve gezilerle öğrencilerimizi sektörün önde gelen isimleriyle buluşturuyor.

Programa dair tüm merak ettikleriniz için;

www.tekstil.itu.edu.tr


MODA TASARIMI (UOLP)

Yaratıcılık nedir? Modada, yeni ihtiyaçlara ve değişen eğilimlere uyum sağlayacak çizgiler neler olabilir?

Ülkemizde tekstil ve hazır giyim sanayimizin küresel platformda dünya markaları ile rekabet edebilir konumunu sürdürebilmesi için özgün tasarım, kalite, verimlilik, pazarlama ve dağıtım konularında uzmanlaşması; moda ve marka yaratmaya odaklanması gerekir. Bu bağlamda, moda ve marka yaratma becerisine sahip tasarımcıların yetiştirilmesi de bir zorunluk haline gelmiştir.

İTÜ Moda Tasarımı Programımız, dünyanın en iyi üç moda okulu arasında yer alan SUNY- Fashion Institute of Technology (FIT) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) olarak yürütülüyor. Bu bölümde öğrencilerimiz, 2. sınıfın bahar ve yaz yarıyıllarını ve 4. sınıfın tümünü Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamlıyor. 4 yıllık bu maratonun sonunda ise öğrencilerimiz hem üniversitemizin hem de SUNY-FIT’nin diplomasıyla mezun oluyor. Programımız, tüm dünyanın takip ettiği dinamik bir alan olan moda dünyasına çağdaş, yaratıcı, araştırmacı, çevreye duyarlı, sosyoekonomik ve etik değerler taşıyan, giyimde markalaşma sürecine katkıda bulunacak ve bu sürece yön verecek moda tasarımcıları yetiştiriyor.

Her sene 30 öğrencinin özel yetenek sınavı ile alındığı programımızın eğitim dili İngilizcedir. Ders programımızda; sanat ve tasarım odaklı derslerin yanı sıra, drapaj, dikiş teknikleri, kalıp hazırlama, koleksiyon maliyetlendirme, bilgisayar destekli çizim programları ve temel tekstil teknolojileri dersleri de yer alıyor. Öğrencilerimiz uygulamalı tasarım derslerinde, fakültemiz açık moda stüdyolarından, bilgisayar destekli tasarım laboratuvarlarına, çizim ve dikiş atölyelerinden, drapaj-kalıp atölyelerine kadar zengin altyapı olanaklarından faydalanabiliyorlar.

Her yıl düzenlenen ve mezunlarımızın yaptığı tasarımların yarıştığı İTÜ FASHIONSHOW Tasarım Yarışması’nda zorlu bir rekabet sürecini de yaşayan genç tasarımcılarımız, çalışmalarını moda ve medya alanındaki otoritelerden oluşan jürinin önünde sergileyerek, henüz öğrenimleri devam ederken, belki de kariyerlerini belirleyecek ilk adımı atmış bulunuyor.

Mezunlarımız, ABD’de bir yıl çalışma izni ile kariyerlerine bir adım önde başlıyor. Dünyaca ünlü moda tasarımı ofislerinde, dünyaya adını tanıtan yerel büyük ölçekli hazır giyim, triko ve dokuma kumaş (denim gibi) üretim firmalarının tasarım bölümlerinde/merkezlerinde, tasarımcı stüdyolarında; Türkiye’den satın alma yapan firmaların tasarım bölümlerinde kendilerini gösterme şansı yakalayan yaratıcı ve yetenekli genç tasarımcılarımız, dilerlerse kendi markalarını oluşturarak veya serbest tasarımcı olarak hazırladıkları koleksiyonlarıyla moda dünyasında kendilerine yer açıyorlar.

2008 yılında ilk mezunlarını veren Moda Tasarımı Programı mezunlarımızın çok sayıda ulusal/uluslararası başarıları mevcut. Bunlardan bazıları;

  • Adnan Ege Kutay, Moda tarihinin önemli tasarımcılarının ikonik tasarımlarından oluşan 500’ü aşkın giysi koleksiyonu (@istanbulmodamuzesi) ile 2019 yılında Türkiye’nin en genç koleksiyoneri seçildi.

  • Tunçin Üner, «Emerging Fashion Designers» isimli uluslararası moda kitabında (Saly Congdon-Martin, Schiffer Fashion Press), yıldızı yükselen genç tasarımcılar arasında gösterildi (2015).

  • “BOSSA & GİZEM TURAN, Amsterdam’da düzenli olarak gerçekleştirilen Global Denim Awards uluslararası denim tasarım yarışmasında birinci oldu (Amsterdam, 29 Ekim 2014).

  • Gözde N. Bıçaklı, 2. Detay Deri Yarışması’nda ikinci oldu (2013).

  • Özgür Fırat, KOZA Genç Tasarımcılar Yarışması’nda birinci oldu (2010).

  • Nihan Topaloğulu; Tommy Hilfiger’ın katılımıyla gerçekleşen, “Tommy Hilfiger -West Meets East in İTÜ” Tasarım Yarışması Birincisi oldu (2009).

  • Rüveyde Oder, FIT Fashion Show (NY)’da birinci oldu (2008).

Programa dair tüm merak ettikleriniz için;

www.tekstil.itu.edu.tr/egitim/bolumler/moda-tasarimi

www.uolp.itu.edu.tr/programlar/moda-tasarimi


TEKSTİL GELİŞTİRME VE PAZARLAMA (UOLP)

Değişen ve dönüşen dünya için küresel tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceğini kimler belirliyor?

Günümüzde fonksiyonellik, performans, çok yönlülük ve esnekliğin ön plana çıktığı tekstil sektöründe; müşteri odaklı ürün geliştirmenin son derece önemli olduğu hazır giyim ve perakende sektörlerinde katma değeri yüksek ve modaya yönelik ürünlerin geliştirilmesi önem arz ediyor. Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımız küresel tekstil pazarına uluslararası deneyime ve mesleki donanıma sahip vizyonu geniş bireyler yetiştiriyor.

Üniversitemizin, SUNY-Fashion Institute of Technology (FIT) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yürütülen bir çift diploma programı olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımızda öğrenciler, eğitimlerinin 3. ve 4. yıllarını ABD’nin önemli ticari ve sosyal merkezlerinden biri olan New York, Manhattan’da bir çok kültürün buluştuğu dünyanın seçili öğrencileriyle bir arada okuma fırsatını yakalıyor. 4 yıllık öğrenim sürelerinin sonunda ise öğrenciler hem SUNY-FIT hem de İTÜ diplomasıyla mezun oluyor.

Türkiye’de ilk ve tek olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımız 2004 yılında açılmıştır.

%100 İngilizce eğitim veren programımıza kayıtlı öğrencilerimiz, eğitimleri süresince tekstil teknolojileri ve bilimleri üzerine aldıkları teorik ve uygulamalı derslerin üzerine, uluslararası pazarlar, tekstil ürünlerinin pazarlama teknikleri, ekonomi ve finans, reklam ve promosyon, sürdürülebilirlik ve ekoloji gibi konular üzerinde uzmanlaşıyor. Ayrıca 4. sınıfta FIT’de sanayi projelerinde görev alan öğrencilerimiz ABD’de uluslararası pazarı daha okurken tanımaya fırsatını yakalıyorlar. Her yıl denim sektörü yetkililerinin danışmanlığında bir denim markası oluşturma projesi üzerinde çalışan öğrencilerimiz karar verme yetilerini geliştirerek, bir ürün geliştiriyor olmanın yanı sıra ticari bir marka yaratma konusunda da deneyim kazanıyorlar. Fakültemizde, öğrencilerimizin fikir gelişimlerine ve el becerilerine katkı sunmasını amaçlayan bir Tasarım ve Uygulama Laboratuvarımız bulunuyor. Öğrenimlerini tamamlayan öğrencilerimiz, tekstil ve hazır giyim ürününün pazar payını arttırmaya yönelik mesleki donanıma sahip, ürün geliştirme ve pazarlama konularında yetkin bireyler olarak mezun oluyorlar.

Günümüzde Türk sanayi sektörünün lokomotifi olan tekstil ve hazır giyim firmalarında kariyer olanağı bulan mezunlarımız, katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin geliştirilmesi ve pazarlanması konularına, eğitimleri süresince edindikleri yurt dışındaki deneyimlerinden de yararlanarak yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. ABD’de bir yıl çalışma hakkına sahip mezunlarımız, mezuniyetleri sonrası ilk deneyimlerini uluslararası pazarda kazanma fırsatını yakalıyorlar.

Öğrencilerimiz, temel olarak hem tekstil hem de pazarlama bilgisi ile mezun olduklarından her iki alanda da çalışma imkânına sahip oluyorlar.  Mezunlarımız, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli üretim ve pazarlama firmalarında; ürün geliştirme ve pazarlama alanlarında, hazır giyim pazarına hizmet veren perakende firmalarında; çeşitli yönetim kademelerinde ve mümessil firmalarda; satın alma veya müşteri temsilciliği pozisyonlarında çalışabiliyorlar.

Programa dair tüm merak ettikleriniz için;

www.tekstil.itu.edu.tr/egitim/bolumler/tekstil-gelistirme

www.uolp.itu.edu.tr/programlar/tekstil-gelistirme

Fakültemiz, programlarımız ve İTÜ tanıtım kitapçığı ve videolarına aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz. 

Tekstil Mühendisliği Lisans Programı Tanıtımı (video)
Tekstil Mühendisliği Lisans Programı Tanıtımı (Broşür-Türkçe)
Tekstil Mühendisliği Lisans Programı Tanıtımı (Brochure-English)
Moda Tasarımı Programı Tanıtımı
Tekstil Geliştirme Programı Tanıtımı
 
İTÜ Tercih Blogunu ziyaret etmek için tıklayınız.
İTÜ tanıtım sunumunu izlemek için tıklayınız.

Sosyal Medyada İTÜ'yü takip etmek için: Facebook Twitter Instagram

Kurumsal iletişim tarafından hazırlanan tercihim.itu.edu.tr adresinden merak ettiğiniz soruları sorabilir ve İTÜ'de öğrenim gören öğrencilerin görüşlerini okuyabilirsiniz.