Değişen ve dönüşen dünya için küresel tekstil ve hazır giyim sektörünün geleceğini kimler belirliyor?
Günümüzde fonksiyonellik, performans, çok yönlülük ve esnekliğin ön plana çıktığı tekstil sektöründe; müşteri odaklı ürün geliştirmenin son derece önemli olduğu hazır giyim ve perakende sektörlerinde katma değeri yüksek ve modaya yönelik ürünlerin geliştirilmesi önem arz ediyor. Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımız küresel tekstil pazarına uluslararası deneyime ve mesleki donanıma sahip vizyonu geniş bireyler yetiştiriyor.
Üniversitemizin, SUNY-Fashion Institute of Technology (FIT) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yürütülen bir çift diploma programı olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımızda öğrenciler, eğitimlerinin 3. ve 4. yıllarını ABD’nin önemli ticari ve sosyal merkezlerinden biri olan New York, Manhattan’da bir çok kültürün buluştuğu dünyanın seçili öğrencileriyle bir arada okuma fırsatını yakalıyor. 4 yıllık öğrenim sürelerinin sonunda ise öğrenciler hem SUNY-FIT hem de İTÜ diplomasıyla mezun oluyor.
SPOT: Türkiye’de ilk ve tek olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programımız 2004 yılında açılmıştır.
%100 İngilizce eğitim veren programımıza kayıtlı öğrencilerimiz, eğitimleri süresince tekstil teknolojileri ve bilimleri üzerine aldıkları teorik ve uygulamalı derslerin üzerine, uluslararası pazarlar, tekstil ürünlerinin pazarlama teknikleri, ekonomi ve finans, reklam ve promosyon, sürdürülebilirlik ve ekoloji gibi konular üzerinde uzmanlaşıyor. Ayrıca 4. sınıfta FIT’de sanayi projelerinde görev alan öğrencilerimiz ABD’de uluslararası pazarı daha okurken tanımaya fırsatını yakalıyorlar. Her yıl denim sektörü yetkililerinin danışmanlığında bir denim markası oluşturma projesi üzerinde çalışan öğrencilerimiz karar verme yetilerini geliştirerek, bir ürün geliştiriyor olmanın yanı sıra ticari bir marka yaratma konusunda da deneyim kazanıyorlar. Fakültemizde, öğrencilerimizin fikir gelişimlerine ve el becerilerine katkı sunmasını amaçlayan bir Tasarım ve Uygulama Laboratuvarımız bulunuyor. Öğrenimlerini tamamlayan öğrencilerimiz, tekstil ve hazır giyim ürününün pazar payını arttırmaya yönelik mesleki donanıma sahip, ürün geliştirme ve pazarlama konularında yetkin bireyler olarak mezun oluyorlar.
Günümüzde Türk sanayi sektörünün lokomotifi olan tekstil ve hazır giyim firmalarında kariyer olanağı bulan mezunlarımız, katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin geliştirilmesi ve pazarlanması konularına, eğitimleri süresince edindikleri yurt dışındaki deneyimlerinden de yararlanarak yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. ABD’de bir yıl çalışma hakkına sahip mezunlarımız, mezuniyetleri sonrası ilk deneyimlerini uluslararası pazarda kazanma fırsatını yakalıyorlar.
Öğrencilerimiz, temel olarak hem tekstil hem de pazarlama bilgisi ile mezun olduklarından her iki alanda da çalışma imkânına sahip oluyorlar. Mezunlarımız, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli üretim ve pazarlama firmalarında; ürün geliştirme ve pazarlama alanlarında, hazır giyim pazarına hizmet veren perakende firmalarında; çeşitli yönetim kademelerinde ve mümessil firmalarda; satın alma veya müşteri temsilciliği pozisyonlarında çalışabiliyorlar.
PROGRAM İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER
Çift diploma programlarında dersler İngilizce olarak verilmektedir. Öğrencilerin öğrenime başlayabilmeleri için yeterli düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu sebeple, öğrenciler, İngilizce dil seviyesini tespit eden TOEFL (Test of English as a Foreign Language) sınavına girip başarılı olmak zorundadırlar. Uluslararası ortak lisans programına kabul edilen fakat, yazılı TOEFL sınavından en az 550 ya da internet ortamında yapılan TOEFL sınavından (İBT) en az 80 puan alamayan öğrenciler, ilgili Türk üniversitesinin İngilizce hazırlık okulunda yoğun İngilizce eğitimi alacaklardır. Öğrenciler, bir yıl yoğun İngilizce eğitiminden sonra, uluslararası ortak lisans programına başlamadan önce yeniden TOEFL sınavına girip yukarıda belirtilen puanları almak zorundadırlar. Öğrencilere TOEFL koşulunu sağlamaları için en fazla iki yıl verilir. Uluslararası ortak lisans programına kabul edilen öğrenciler, ABD'de öğrenim görmek için gerekli vizeyi almakla yükümlüdür ve öğrenciler ABD vizesi alabilmek için gerekli koşulları yerine getirmelidirler. Türk ve Amerikan program koordinatörleri vize başvurularında öğrencilere yardımcı olacaklardır.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Fashion Institute of Technology (FIT) ile birlikte yürütülecek olan Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programına girecek olan öğrencilerin, TYT Sınavından en az 150 puan alması ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılacak olan "Mesleki Eğilim"Sınavı/Mülakat'da başarılı olmaları gerekmektedir. Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programına başvuran öğrencilerin kaydolma istek ve gerekçelerini belirten ve en çok 300 kelimeden oluşan "Tercih Gerekçe Yazısı"nı diğer belgelerle birlikte başvuru sırasında sunmaları zorunludur. Başvuru tarihi www.sis.itu.edu.tr ve www.itu.edu.tr adreslerinden öğrenilebilir. Başvuran adaylardan TYT'den 150 puan alamayanların başvuruları iptal edilecektir.
Her eğitim-öğretim yılı için bu programların öğrenim ücretleri İngilizce Hazırlık Okuluna devam edecek öğrenciler için öğrenim ücreti 7.700 TL ; lisans programında 12.000 TL dir. FIT'in öğrenim ücreti ise üçüncü ve dördüncü yıl yaklaşık 20.000 ABD Doları /sene olup bu ücret, Fashion Institute of Technology'nin öğrenim ücreti ve temel harçlarından, öğrencinin programda öngörülen dönemlerde ABD'de bulunduğu süredeki zorunlu sağlık sigortası ücretinden oluşmaktadır. Öğrencinin FIT'de bulunacağı süre içinde yurt, yemek, kitap-kırtasiye ve kişisel ihtiyaçları için yapacağı harcamanın akademik dönem başına yaklaşık 10.000 ABD Doları tutacağı tahmin edilmektedir.Yukarıda belirtilen yıllık öğrenim ücretleri lisans eğitimini kapsamaktadır. Yukarıda belirtilen öğrenim ücreti 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için belirlenmiş olup, önümüzdeki yıllarda öğrenim ücretlerinde meydana gelebilecek artışlar her eğitim-öğretim yılı başından önce öğrencilere ayrıca duyurulacak ve giriş yılına bakılmaksızın tüm öğrenciler o yıl için ilan edilecek yeni öğrenim ücretlerine tabi olacaklardır. Program hakkında detaylı bilgi için Suny programlarının Türkiye şubesi web sitesini www.suny.edu.tr ve www.uolp.itu.edu.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu bir uluslararası ortak programdan aynı üniversite bünyesindeki diğer uluslararası ortak programlara geçiş, öğrencinin kayıtlı olduğu ortak üniversitesinin onay vermesi ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik'te yer alan diğer koşulların sağlandığı durumlarda yapılabilir. Türkiye'deki bir üniversitenin uluslararası ortak programından Türkiye'deki başka bir üniversitenin uluslararası ortak programına yatay geçiş yapılamaz. Bir uluslararası ortak programdan yurt içindeki diğer eğitim programlarına yatay geçiş ise öğrencinin programa kayıt olduğu yıldaki YGS puanının yatay geçiş için başvuruda bulunduğu programın o yılki taban puanından az olmaması ve Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelikte yer alan şartları taşıması halinde mümkündür.
Öğrenciler çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamazlar.
Programa dair tüm merak ettikleriniz için;
www.tekstil.itu.edu.tr/akademik/tekstil-gelistirme
www.uolp.itu.edu.tr/programlar/tekstil-gelistirme
Program hakkında detaylı bilgi için Suny programlarının Türkiye şubesi web sitesini http://www.suny.edu.tr/ ziyaret edebilirsiniz.
Öğrencilerimiz tarafından yapılan Denim Projesi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılabilir.
Denim Projesi