Fakültemizden Faydalı Model Başarısı

by Suzan Özdemir | Tem 05, 2022
Prof. Dr. Cevza CANDAN, Prof. Dr. Fatma Banu NERGİS ve Bilge KOYUNCU tarafından geliştirilen faydalı model kabul edildi.

Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cevza Candan, Prof. Dr. Fatma Banu Nergis ve Yenilikçi Tekstiller Yüksek Lisans Programı öğrencimiz Bilge Koyuncu tarafından aktif hareket kontrolü sağlayan elektronik diz kelepçesi (ARC Knee Brace) geliştirilmiş olup, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından faydalı model olarak kabul edilmeye hak kazandı.

Tasarım, teknoloji ve tekstil alanlarından faydalanılarak üretilmiş olan aktif hareket kontrolü sağlayan elektronik diz kelepçesi, nesnelerin interneti, eklemeli ve çıkartmalı üretim gibi farklı ölçeklerdeki teknolojik gelişmeler ışığında günümüz koşullarına uygun şekilde, sakatlık sonrasında tedavi süreçlerine eşlik etmek ve kullanıcının gelişim evrelerini ölçümlemek ve takip etmek için tasarlandı.

Sporcuların diz sakatlıkları sonrasında reçete edilen patella açık lateral destekli örme dizlikler için geliştirilmiş olan ve entegre halde oluşturulan tasarım, kullanıcılar için dış kuvvet üretmeden kendi kuvvetini doğru şekilde yöneterek tasviye edilen fizik tedavi hareketlerini uygulamasına olanak sağlayacak olup eklem çevresinde kas gruplarının optimal koşullarda güçlenmesine yardımcı olacak. Tedavi sürecindeki iyileşmenin gelişim evrelerini ölçecek ve verisel takibini sağlayacak, bu bilgileri kullanıcı ve tıbbi sorumlu personel ile anlık olarak paylaşacak.

Araştırmacılarımız öncelikli amacın sporcu veya sıradan bireylerin diz sakatlanmalarına yönelik reçete edilen fizik tedavi hareketlerini, ev ortamında “aktif hareket kontrollü” bir şekilde yapabilmeleri ve hareketleri kendi kendilerine yapabilmeleri halinde objektif datalarını çıkartmak, gerekli kullanıcı bilgilendirmelerini anlık paylaşmak ve kullanıcının gelişim durumu hakkında ilgili uzman hekimleri bilgilendirmek olduğunu belirtti.

FAYDALI MODEL

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, İstanbul’da tekstil mühendisliği eğitimi veren ilk öğretim kurumudur, ayrıca Türkiye’deki en iyi tekstil mühendisliği bölümleri içerisinde en önde gelenlerindendir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 1955 yılında Makine Mühendisliği içinde tekstil kürsüsü adı altında kurulduktan sonra günümüzdeki adını ve bağımsız statüsünü 1983 yılında almıştır. 2004 yılı Aralık ayında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinin kurulmasıyla, Tekstil Mühendisliği Bölümü bu fakültenin altında işlevini sürdürmektedir.

abet

İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org(Kriter: Genel Kriterler). İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programının akreditasyonu ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz: https://tekstil.itu.edu.tr/egitim/akreditasyon/abet