Yaratıcılık nedir? Modada, yeni ihtiyaçlara ve değişen eğilimlere uyum sağlayacak çizgiler neler olabilir?
Ülkemizde tekstil ve hazır giyim sanayimizin küresel platformda dünya markaları ile rekabet edebilir konumunu sürdürebilmesi için özgün tasarım, kalite, verimlilik, pazarlama ve dağıtım konularında uzmanlaşması; moda ve marka yaratmaya odaklanması gerekir. Bu bağlamda, moda ve marka yaratma becerisine sahip tasarımcıların yetiştirilmesi de bir zorunluk haline gelmiştir.
İTÜ Moda Tasarımı Programımız, dünyanın en iyi üç moda okulu arasında yer alan SUNY- Fashion Institute of Technology (FIT) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) olarak yürütülüyor. Bu bölümde öğrencilerimiz, 2. sınıfın bahar ve yaz yarıyıllarını ve 4. sınıfın tümünü Amerika Birleşik Devletleri’nde tamamlıyor. 4 yıllık bu maratonun sonunda ise öğrencilerimiz hem üniversitemizin hem de SUNY-FIT’nin diplomasıyla mezun oluyor. Programımız, tüm dünyanın takip ettiği dinamik bir alan olan moda dünyasına çağdaş, yaratıcı, araştırmacı, çevreye duyarlı, sosyoekonomik ve etik değerler taşıyan, giyimde markalaşma sürecine katkıda bulunacak ve bu sürece yön verecek moda tasarımcıları yetiştiriyor.
Her sene 30 öğrencinin özel yetenek sınavı ile alındığı programımızın eğitim dili İngilizcedir. Ders programımızda; sanat ve tasarım odaklı derslerin yanı sıra, drapaj, dikiş teknikleri, kalıp hazırlama, koleksiyon maliyetlendirme, bilgisayar destekli çizim programları ve temel tekstil teknolojileri dersleri de yer alıyor. Öğrencilerimiz uygulamalı tasarım derslerinde, fakültemiz açık moda stüdyolarından, bilgisayar destekli tasarım laboratuvarlarına, çizim ve dikiş atölyelerinden, drapaj-kalıp atölyelerine kadar zengin altyapı olanaklarından faydalanabiliyorlar.
Her yıl düzenlenen ve mezunlarımızın yaptığı tasarımların yarıştığı İTÜ FASHIONSHOW Tasarım Yarışması’nda zorlu bir rekabet sürecini de yaşayan genç tasarımcılarımız, çalışmalarını moda ve medya alanındaki otoritelerden oluşan jürinin önünde sergileyerek, henüz öğrenimleri devam ederken, belki de kariyerlerini belirleyecek ilk adımı atmış bulunuyor.
Mezunlarımız, ABD’de bir yıl çalışma izni ile kariyerlerine bir adım önde başlıyor. Dünyaca ünlü moda tasarımı ofislerinde, dünyaya adını tanıtan yerel büyük ölçekli hazır giyim, triko ve dokuma kumaş (denim gibi) üretim firmalarının tasarım bölümlerinde/merkezlerinde, tasarımcı stüdyolarında; Türkiye’den satın alma yapan firmaların tasarım bölümlerinde kendilerini gösterme şansı yakalayan yaratıcı ve yetenekli genç tasarımcılarımız, dilerlerse kendi markalarını oluşturarak veya serbest tasarımcı olarak hazırladıkları koleksiyonlarıyla moda dünyasında kendilerine yer açıyorlar.
2008 yılında ilk mezunlarını veren Moda Tasarımı Programı mezunlarımızın çok sayıda ulusal/uluslararası başarıları mevcut. Bunlardan bazıları;
- Adnan Ege Kutay, Moda tarihinin önemli tasarımcılarının ikonik tasarımlarından oluşan 500’ü aşkın giysi koleksiyonu (@istanbulmodamuzesi) ile 2019 yılında Türkiye’nin en genç koleksiyoneri seçildi.
- Tunçin Üner, «Emerging Fashion Designers» isimli uluslararası moda kitabında (Saly Congdon-Martin, Schiffer Fashion Press), yıldızı yükselen genç tasarımcılar arasında gösterildi (2015).
- “BOSSA & GİZEM TURAN, Amsterdam’da düzenli olarak gerçekleştirilen Global Denim Awards uluslararası denim tasarım yarışmasında birinci oldu (Amsterdam, 29 Ekim 2014).
- Gözde N. Bıçaklı, 2. Detay Deri Yarışması’nda ikinci oldu (2013).
- Özgür Fırat, KOZA Genç Tasarımcılar Yarışması’nda birinci oldu (2010).
- Nihan Topaloğulu; Tommy Hilfiger’ın katılımıyla gerçekleşen, “Tommy Hilfiger -West Meets East in İTÜ” Tasarım Yarışması Birincisi oldu (2009).
- Rüveyde Oder, FIT Fashion Show (NY)’da birinci oldu (2008).
Programa dair tüm merak ettikleriniz için;
www.uolp.itu.edu.tr/programlar/moda-tasarimi