Doç.Dr. Özgür Atalay’ın “TEXWEAROTS” adlı projesi, AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi tarafından desteğe layık görüldü.

Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından 1.5 milyon Avro ile  desteklenmeye hak kazanan “Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties - TEXWEAROTS” isimli projede algılama, hareket etme ve enerji üretebilme yeteneğine sahip tekstil tabanlı robotik yapılar ile gerçek manada giyilebilir yumuşak robotik yapıların üretilmesi hedefleniyor. Üniversitemizin aldığı ikinci ERC projesi olan bu projede üretilecek olan robotik yapıların, kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılması hedefleniyor.

Günümüzde üretilen tekstil tabanlı ve silikon malzeme esaslı giyilebilir yumuşak robotik yapılar her ne kadar yumuşak sistemler olarak adlandırılsa da, içerisinde fazla miktarda rijit ve ağır parçalar barındırmakta ve bu sistemler için enerji gereksinimi ayrı bir sorun haline dönüşmektedir. TeXWEAROTS projesi kapsamında geliştirilecek yapılar ile günümüzün giyilebilir robotik yapılarında karşılaşılan sorunlara çözüm sunması beklenmektedir. Bu proje kapsamında ortaya çıkacak olan bilgi sadece yumuşak robotik sistemlere katkı sunmasının dışında, elektronik tekstiller ve esnek ve giyilebilir enerji sistemlerindeki çalışmalara da katkı sunacaktır.

Değerli öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Doç.Dr. Özgür Atalay hakkında

Doç.Dr.Atalay yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde akıllı tekstiller alanında tamamlamıştır. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yumuşak robotik sistemler alanında doktora sonrası araştırmalar yapan Dr. Atalay, 2019 yılında AB Ufuk 2020 programı kapsamında Marie Curie Bireysel Araştırma Bursu (IF) almıştır. İlerleyen dönemlerde almış olduğu çeşitli uluslararası ve ulusal projelerle akıllı tekstiller ve yumuşak robotik alanında çalışmalarına devam etmiştir. Hali hazırda çalışmalarını Doç.Dr. Gökhan İnce ile birlikte yönettikleri Softsensorslab çalışma grubu altında  sürdürmektedir.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

atalay     atalayy