TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2021 Yılı 2. Dönem başvuru sonuçları açıklandı. Tekstil mühendisliği öğrencilerimizin başvurduğu 12 farklı proje desteklenmeye hak kazandı. Desteklenen projeler fakültemiz öğretim üyeleri Doç. Dr. Özgür Atalay ve Doç Dr. Alper Gürarslan’ın danışmanlığında yürütülecek.

Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Yeni Nesil Mekanik Olarak Deforme Olabilir Isıtıcıların Örme Teknolojisi Yöntemi ile Geliştirilmesi
Öğrenci Ekibi: Feyza KAR, Emre DOĞAN, Ayşe YILDIZ
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu çalışmada, basit, hızlı, tek adımlı proseste üretim yapılabilirlik sağlayan tekstil örme teknolojisi kullanılarak esnek, uzayabilir, mekanik deformasyonlara uyumlu yeni nesil ısıtıcıların geliştirilmesi amaçlanıyor. Geliştirilen ısıtıcı; giyilebilir elektronikler, giyilebilir termoterapi, yumuşak robotikler, medikal, elektronik tekstil, askeriye, spor gibi birçok alanda kullanılabilecek.

Rezistif Sensör Entegreli Yumuşak Aktüatörler
Öğrenci Ekibi: Ahmet Furkan YILANCI, Betül KAYGILI, Nezihe Cemrenur TEMİZ
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu proje kapsamında, örme teknolojisi kullanılarak, rezistif sensör entegreli pnömatik aktüatörler üretilecek. Aktüatörlerin gereken hareketleri yapabilmesi için sahip olması gereken anizotropik özellikler ve sensör entegrasyonu kumaş üretimi sırasında direkt olarak yapıya verilecek. Bu projenin başarılı bir şekilde tamamlanması ile Türkiye'nin yumuşak robotik ve tıp alanındaki rekabetçiliğine katkıda bulunarak yeni teknolojilerin oluşturulması hedefleniyor.

Elektronik Tekstil Uygulamaları için Kapasitif Gerinim Sensörlerinin Geliştirilmesi
Öğrenci Ekibi: Aylin KAYA, Eda GÜNDOĞAR, Emine MUTLU, Arzu TATAR
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu projede, örme teknolojisi kullanılarak tek katmanlı interdijital kapasitif gerinim sensörlerinin üretilmesi hedefleniyor. Sensörlerin tek katmanlı olması bakımından paralel plakalı kapasitörlere göre daha ince yapılar elde edilerek daha uyumlu ve esnek sensörlerin geliştirilmesi sağlanacak. Çalışmanın, insan vücut hareket yakalama sistemlerinde, fizyolojik sinyallerin yakalanmasında (nefes alışverişi), postür takibi gibi elektronik tekstil uygulama alanlarındaki mevcut teknolojinin ilerlemesine katkı sağlaması bekleniyor.

Elektronik Tekstil Uygulamaları için Hibrid Yapılı İletken İpliklerin Geliştirilmesi
Öğrenci Ekibi: Damla KAYA, Deniz Can BAŞ, Yağmur YILDIRIM
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu proje kapsamında, elektronik tekstillerden beklenen esneklik, mukavemet ve elektriksel iletkenlik özelliklerini bir arada sağlamak amacıyla tekstil yapılarında kullanılacak esnek iletken iplik üretimi üzerinde çalışmalar gerçekleştirilecek. Bu hibrit ipliği geliştirmek için DirecTwist makinesinde farklı öz (çeşitli kalınlıklarda spandex) ve kaplama iplikleri (tek ve çift katlı, bükümlü ve bükümsüz iletken iplikler) ve farklı üretim parametreleri (büküm miktarı, kaplama ipliği sayısı, öz besleme oranı v.b.) ile çalışılacak. Giyilebilir elektroniklerin kullanıldığı sağlık, moda, askeriye, spor vb. birçok alandaki ürünlerde kullanılabileceğinden geniş bir sektörün temel ihtiyacını karşılaması amaçlanıyor.

Verimli Sinyaller Elde Etmek Amacıyla Dikiş Teknikleri Kullanarak İletken Yolların ve EMG Elektrotlarının Optimizasyonu
Öğrenci: Gökay YILDIZ
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu projede dikiş tipi, dikiş adımı, dikiş sıklığı ve dikiş hatları arasındaki mesafe gibi parametrelerin ölçülen EMG değerleri üzerindeki etkisi araştırılacak. Çeşitli dikiş teknikleri ve geometrileri kullanılarak elde edilecek olan tekstil tabanlı EMG sensörlerinin daha verimli hale getirilebilmesi amaçlanıyor.

Tekstil Tabanlı EMG Sensörlerinin Örme Teknolojisiyle Üretilmesi
Öğrenci: Neslişah POLAT
Danışman: Doç. Dr. Özgür Atalay

Bu projede; örme teknolojisi kullanılarak EMG sensörlerinin tamamen giyilebilir ve yumuşak bir yapıda üretilmesi hedefleniyor. El ve parmak kaslarının hareketinin izlenmesi için hedef kas grupları hizasında sensörler barındıran; esnek ve insan vücuduna uyumlu yapısıyla da kullanıcı/hasta konforunun ön planda olduğu, rahat ve tek parça bir kumaştan sensörleri entegre bir kolluk üretmek amaçlanıyor.

Kavak ve Polilaktik Asit Liflerinden Dokusuz Yüzey Kumaş Eldesi ve Giyilebilir Sensör Uygulaması
Öğrenci: Murat Mula
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Bu projede geleneksel tekstil elyaflarına ciddi bir alternatif olma potansiyeli taşıyan kavak lifleri ile biyo-polimer polilaktik asit lifleri kullanılarak iğneleme yöntemi ile dokusuz kumaş üretilecek. Üretilen bu kumaşlar nanotellerle kaplanarak iletken hale dönüştürülecek. İletken kumaşlardan kapasitif sensör oluşturularak çağın hem tekstil tabanlı elektronik hem de sürdürülebilir yeni malzeme ihtiyaçları karşılanması hedefleniyor.

Aljinat Lifinin Gümüş Nanoteller (Agnt) ile Kaplanması ve Antibakteriyellik Özelliğinin İncelenmesi
Öğrenci: Zeynep Sena Özkan
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Aljinat lifi hücre yenileyici ve yüksek absorplama özelliği nedeniyle yara örtülerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada aktif yara örtüsü geliştirilmesinde kullanılmak üzere AgNT içeren antibakteriyel aljinat lifi geliştirilmesi amaçlanıyor. Böylelikle yara iyileşme süresinin kısaltılması hedefleniyor.

Polilaktik Asit Polimeri (PLA) püskürtülmüş kavak lifi içeren dokusuz yüzey kumaşınının mukavemetinin arttırılması
Öğrenci: Rana Nur Tekbaş
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Yenilenemeyen doğal kaynakların gün geçtikçe azalmasına karşın tekstil endüstrisinde petrol tabanlı elyafların yaygın bir şekilde kullanımı devam etmektedir. Bu çalışmada sürdürülebilir kavak liflerinden üretilen dokusuz yüzey kumaşların mukavemeti, bir biyo-polimer olan polilaktik asit ile iyileştirilmeye hedefleniyor.

Kavak Lifi İçeren Dokusuz Yüzey Kumaşın Ses Yalıtım Özelliklerinin İlk Defa İncelenmesi
Öğrenci: Fehmi Cengiz
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Ses yalıtım malzemelerinin çoğu çevreye zarar vermekte ve birçok olumsuz duruma neden olmaktadır. BM İklim Raporu’ndan da anlaşılacağı üzere, önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlere gereken önem verilmezse insanoğlu çok daha kötü durumlarla karşılaşacaktır. Bundan dolayı birçok alanda olduğu gibi ses yalıtımında da sürdürülebilir ve çevre dostu ürünlerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Bu proje önerisinde de yenilenebilir malzemelerden dokusuz yüzey kumaşlar oluşturulması ve ses yalıtım özelliklerinin incelenmesi amaçlanıyor.

Gözenekli Aljinat Lifi ve Aktif Yara Örtüsü Geliştirilmesinde Farklı Uzunluktaki Aljinat Lifi İle Yaş Serim Yüzey Oluşturulması ve Oluşan Yüzeyin Karakterizasyonu
Öğrenci: Magdalena Tihon
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Bu projede, aljinat lifi kullanılarak yara iyileşme süresinin kısalmasına katkıda bulunacak yara örtüsü oluşturulması amaçlanıyor. Çalışmada, yaş serim yöntemi kullanılarak aljinat liflerinden dokusuz yüzey elde edilecek. Örtüde kullanılan lif uzunluklarının yüzey özelliklerine etkisinin araştırılması hedefleniyor.

Yara örtüsü olarak kullanılmak üzere yaş çekim yöntemi ile elde edilen aljinat liflerinin havuzda kalış sürelerinin lif oluşumuna etkisinin incelenmesi
Öğrenci: Ahmet Faruk Demir
Danışman: Doç. Dr. Alper Gürarslan

Bu proje ile birlikte multifonksiyonel özelliklere sahip aljinat liflerinden elde edilen yara örtülerinin aktif yaraların iyileşme sürecine katkıda bulunması hedefleniyor. Çalışmada, yaş serim işlemi ile elde edilen aljinat liflerinin havuzda kalış sürelerinin lif oluşumuna etkisi incelenecek.

WhatsApp Image 2022-05-23 at 16.43.01  WhatsApp Image 2022-05-23 at 16.43.02