Uluslararası iş birliğiyle sürdürülebilir kimyasal üretim alanında önemli bir adım atıldı. Fakültemiz öğretim üyelerinden Alper Gürarslan'ın koordinatörlüğünde yürütülen “Productive Catalytic Living Materials: Combining 3D Biobased Fibrillar Membranes With Synthetic Microbial Consortia To Produce Chemicals” başlıklı LivMat projesi, 1 Temmuz 2024 itibariyle resmen başladı.
Leipzig Üniversitesi, Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung GmbH–UFZ, Solaga UG, Kaunas Teknoloji Üniversitesi ve Letonya Üniversitesi gibi önde gelen uluslararası ortakların yer aldığı üç yıllık bu proje, fosil yakıtlara bağımlı ve çevresel riskler doğuran mevcut kimya sistemlerini dönüştürmeyi hedefliyor.
Proje kapsamında, güneş enerjisi ve doğal lifler gibi yenilenebilir kaynaklarla birlikte CO2 ve lignin türevli substratlar gibi atık kaynakların kullanımıyla dayanıklı, enerji verimli ve ölçeklenebilir katalitik yaşam materyalleri (cat-LMs) geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik CO2 yakalama teknolojilerinin yanı sıra döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak doğal gözenekli malzemelerin kullanımını teşvik ediyor.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı hedefleri doğrultusunda büyük bir potansiyel taşıyan LivMat projesi, çevre dostu ve sürdürülebilir kimyasal üretim teknolojileri geliştirilmesinde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor. Fakültemiz adına Alper Gürarslan ve proje ekibini tebrik eder, bu önemli çalışmada başarılar dileriz.