Türkiye’de tekstil ve hazırgiyim alanında araştırmalar yapan Ar-Ge çalışanları ve akademisyenler, 11-12 Kasım tarihlerinde İTÜ Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması’nda bir araya gelerek, tekstil teknolojilerinden teknik tekstillere kadar uzanan birçok konuda fikir alışverişinde bulundular. Pandemi şartları nedeniyle çevrimiçi olarak ve aynı anda üç paralel oturumla gerçekleştirilen kongreye katılım yoğundu. Oturumlar boyunca, konuşmacılar sözlü ve poster sunumlarını yaparken, çoğunluğu firmaların Ar-Ge merkezlerinin yönetici ve karar alıcılarından oluşan 300’ün üzerinde katılımcı da etkinliği ilgiyle takip etti.

Bu yıl ikincisiyle birlikte ulusal düzeye taşınan kongrenin öncelikli amacı Türkiye’deki tekstil, hazırgiyim ve moda sektörü paydaşlarının üniversitelerle olan temasını daha fazla güçlendirmek, dolayısıyla üniversite-sanayi işbirliğini pekiştirerek daha kalıcı hale getirmek olarak belirlendi. Bununla birlikte ülkemizdeki tekstil mühendisliği bölümlerine ilişkin pozitif algının güçlenmesi hususu da kongrede verilen önemli mesajlardan biri oldu.

İTÜ Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması, bu yıl odaklandığı konular itibarıyla da güncele dair sektörün ihtiyaçlarına bilhassa cevap vermeyi amaçladığını gösterdi. Kongrede sunulan bildiriler; geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, yeni tekstil teknolojileri, fonksiyonel tekstil ve nano teknolojiler gibi konu başlıklarında yoğunlaştı.

Ulusal Tekstil Kongresi ve II. Ar-Ge Günü Akademi Sanayi Buluşması’nda, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent İnanç, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Berk Berkalp, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Mustafa Gültepe kongrenin açılış konuşmalarını yaptılar.

“Üniversite-sanayi işbirliğini daha da güçlendirilmeliyiz”
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent İnanç, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada tekstil, hazırgiyim ve moda sektörünün değerli paydaşlarıyla bir arada olmanın, akademinin ürettiği yeni fikirlerin, doğrudan uygulama alanı bulabileceği iş dünyası ile paylaşılması açısından son derece değerli olduğunu söyledi. Prof. Dr. İnanç, tüm dünyada giderek önem kazanan sürdürülebilirlik, geri dönüşüm ve atık yönetimi gibi konuların tekstil ve hazırgiyim sektöründe uygulanabilirliği ve yeni teknolojileri gözeterek sektörde işlevsel biçimde kullanılmasının önemini vurguladı.

“Sektörün finansal yatırımlarında akademik çalışmalar çok önemli”
İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Berk Berkalp ise İTÜ Ulusal Tekstil Kongre ve Ar-Ge günleri vesilesiyle sektörde yeni projelere imza atılacağını belirtti. Prof. Dr. Berkalp, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’de faaliyette olan 1233 adet Ar-Ge merkezinin, 75’i doğrudan tekstil alanında faaliyet göstermekteyken, sayısı 40’a varan merkezin çalışma konuları ise tekstille kesişmektedir. Günümüzde, ülkemizin endüstriyel anlamda kalkınması için ihtiyaç duyulan nitelikli üretimin elde edilmesinde, üniversite-sanayi işbirliğinin kurulması ile ortaklaşa Ar-Ge çalışmalarının sürdürülmesi, katma değeri yüksek ürünler için Ar-Ge çalışmalarına bir pay ayrılmasının gerekliliği ve bu konudaki finansal yatırımların ve akademik çalışmaların önemi, her geçen gün daha da çok anlaşılmaktadır.”

“Sektörümüzün Ar-Ge yatırımları her geçen gün artıyor”
İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz de konuşmasında sektörün Ar-Ge çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ahmet Öksüz, sektörün Haziran ayından beri ihracat atağı gerçekleştirdiğini ve pandemi döneminde yaşanan kayıpların hızla telafi edildiğini ifade etti. Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin yılbaşında 1 milyon 10 bin istihdam ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını belirten Öksüz, sektörde yer alan tasarım ve Ar-Ge merkezlerinin önemine dikkat çekti. Öksüz, gerçekleştirdiği konuşmada Türkiye’de bulunan 368 Tasarım Merkezi'nin 75’inin tekstil sektöründe yer aldığını ve sektör firmalarının 77 adet Ar-Ge Merkezi bulunduğu bilgisini vererek her geçen gün sektörün Ar-Ge yatırımlarının arttığını vurguladı. Sektördeki nitelikli insan kaynağının önemine de değinen Ahmet Öksüz, bu kapsamda İTÜ ile işbirliği sonucu ortaya çıkan teknik tekstiller yüksek lisans programının ve Tekstil-Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri ile TTSİS işbirliğinde yürütülen Tercihim Tekstil Burs Projesi’nin önemi üzerinde durdu. Akademi ile işbirliği içinde öğrenciler ve sektör için çalışacaklarını belirten Öksüz, Kongre komitesine katkıları için teşekkür etti.

“10 aylık ihracatımız 14 milyar dolara ulaştı.”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe de tekstil ve hazırgiyim sektörünün özellikle pandemi dönemindeki zorlayıcı sürece rağmen değişime hızla uyum sağladığını belirterek, maske, eldiven, hijyen ürünlerinin bu dönemde en fazla ihtiyaç duyulan maddeler haline geldiğini ifade etti. Gültepe, sektördeki ihracat rakamlarına yönelik şu bilgileri paylaştı: “Peş peşe gelen rekorlarla, 10 aylık ihracatımızı 14 milyar dolara ulaştırırken, yeni dönemin ihtiyacı olan maske ve tulum gibi medikal giyimde 10 ay içinde 1,1 milyar dolar seviyesinde ihracat yaptık; bunu da, yaptığımız her üç ihracatın birini ülkemize hibe ederek yaptık. Bunlar sektörümüzün gerçekten hızlı ve organize hareket edebilme kabiliyeti ve her türlü ürünü üretebilecek geniş altyapı ve know how’ından kaynaklanıyor.”

Haber: www.itu.edu.tr

tekstil-kong1

tekstil-kong2


tekstil-kong3


tekstil-kong4

tekstil-kong5


tekstil-kong6

tekstil-kong6

tekstil-kong7

tekstil-kong8

tekstil-kong9