Doç.Dr. Özgür Atalayın “TEXWEAROTS” adlı projesi, AB’nin Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) Başlangıç Düzeyi tarafından desteğe layık görüldü.

Araştırmacının kendi yönünü kendisinin belirleyerek gelecek vaat eden projeler ortaya çıkaracağı felsefesiyle maddi destek veren Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı Avrupa Araştırma Konseyi (ERC); öğretim üyemiz Doç.Dr. Özgür Atalay’ın“TEXWEAROTS” isimli projesine 1,5 milyon Avro destek vereceğini açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin aldığı ikinci ERC projesi olan ve “Textile-Based Wearable Soft Robotics with Integrated Sensing, Actuating and Self Powering Properties - TEXWEAROTS” adını taşıyan projede tekstil teknolojisi ile robotik bilimi bir araya getirilerek tekstil temelli robotik yapılar üretilecektir. Üretilecek olan bu yapıların, kas güçsüzlüğü yaşayan bireylerin tedavisinde kullanılması hedefleniyor. Proje kapsamında algılama, hareket etme ve enerji üretebilme yeteneğine sahip olacak olan tekstil tabanlı robotik yapılar ile gerçek manada giyilebilir yumuşak robotik yapıların üretilmesi hedefleniyor.

Günümüzde üretilen tekstil tabanlı ve silikon malzeme esaslı giyilebilir yumuşak robotik yapılar her ne kadar yumuşak sistemler olarak adlandırılsa da, içerisinde fazlaca miktarda rijit ve ağır parçalar barındırmaktadır ve bu sistemler için enerji gereksinimi ise ayrı bir sorundur.

TeXWEAROTS projesi kapsamında üretilecek olan sistemler günümüzde giyilebilir robotik yapıların karşılaştığı sorunlara çözüm bulmayı hedeflemektedir. Bu proje kapsamında ortaya çıkacak olan bilgi sadece yumuşak robotik sistemlere katkı sunmasının dışında, elektronik tekstiller ve esnek ve giyilebilir enerji sistemlerindeki çalışmalara da katkı sunacaktır.

Değerli öğretim üyemizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Doç.Dr. Özgür Atalay hakkında

Doç.Dr.Atalay yüksek lisans ve doktorasını İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde akıllı tekstiller alanında tamamlamıştır. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde yumuşak robotik sistemler alanında doktora sonrası araştırmalar yapan Dr. Atalay, 2019 yılında AB Ufuk 2020 programı kapsamında Marie Curie Bireysel Araştırma Bursu (IF) almıştır. İlerleyen dönemlerde almış olduğu çeşitli uluslararası ve ulusal projelerle akıllı tekstiller ve yumuşak robotik alanında çalışmalarına devam etmiştir. Hali hazırda çalışmalarını Doç.Dr. Gökhan İnce ile birlikte yönettikleri softsensorslab çalışma grubu altında  sürdürmektedir.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

atalay     atalayy