Futuretech'ten 2 Ödülle Döndük

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından 16. kez düzenlenen Uluslararası Kumaş Tasarım Yarışması bu yıl ilk kez “FutureTech” adlı teknik tekstiller yarışmasına ev sahipliği yaptı. Yarışmada, fakültemiz Araştırma Görevlisi Janset Öztemur ve Mühendis Semih Özkür’ün Biotexcover isimli projesi 2.lik, Tekstil Mühendisliği Lisans ve Yenilikçi Teknik Tekstiller Yüksek Lisans Programı mezunumuz Bilge Koyuncu’nun Akıllı Suit/Wetsuit Tasarımı isimli projesi 3.’lük ödülüne layık görüldü.

Ayrıca, Tekstil Mühendisliği öğrencilerimizden Ayada Umut Çıngay ve Kardelen Pekgöz “Friendleaf” adlı sürdürülebilir mentrüel ped projesi ile, Yağmur Yıldırım ise “Toprağa dönüş” isimli topraklanabilir yoga matı projesi ile ilk 10 finalist arasında yerini aldı.

Fakültemizi temsil eden tüm öğrencilerimize ve mezunlarımıza teşekkür ederiz.

 BIOTEXCOVER

Biotexcover doğadan ilham alarak tasarlanan renk ve form değiştirebilen çok katmanlı bir akıllı tekstil kaplama malzemesidir. Asıl olarak mürekkepbalıklarının yapısal renk ve şekil değiştirme mekanizmasından esinlenmekle beraber bukalemun ve morfo kelebeği gibi yapısal renk değiştirebilen diğer doğa canlılarından da ilham almaktadır. Renk değiştirebilen kumaşlar farklı teknolojiler kullanılarak üretilmektedir. Mevcut tüm kumaşlar belli bir etki sonucunda renk değiştirmekte ve bu renk değişimi ya kontrolsüz ya da çok sınırlı düzeyde ve sadece belirli bir unsuru kontrol edebilecek şekilde gerçekleşmektedir. Bu tasarımda ise mevcut teknolojiler bir arada kullanılarak akıllı tekstil kavramı bir adım öteye taşınmak istenmiştir. Katmanların iç içe düşünülebileceği bu tasarımda, katmanlardan biri yapay zekanın kontrolündeki bilgisayara bağlı elektronik devreler ve sensörler ile ısı, ışık, nem ve hareket üretebilen ve de bunları kontrol edebilen bileşenlerden oluşan elektronik tekstil yüzeyiyken, diğer katman; geleneksel veya konvansiyonel tekstil yüzeyi olarak isimlendirilen kumaşlardan oluşur. Sensörler sayesinde toplanıp bilgisayara iletilen ısı, ışık, titreşim gibi veriler yapay zeka tarafından işlenerek hesaplamalar yapılıp komutları elektronik tekstil yüzeyine iletilir ve burada gerekli hareket, ısı, ışık manipülasyonları gerçekleştirilerek yüzeyde istenilen renk değişikliğinin yanı sıra doku değişimi de sağlanabilir.

AKILLI DRYSUIT/WETSUIT TASARIMI (SU SPORLARI ELBİSESİ)

Projenin teması su sporlarında kullanılmak üzere profesyonel ve yarı profesyonel kullanıcılara yönelik, konforlu, sağlıklı, sıcak tutan, kullanım kolaylığı sağlayan akıllı teknolojiler içeren su sporları elbisesi geliştirmek ve üretmektir. Bu projede, çeşitli elektronik aksamlar ile birlikte tekstil yüzeylerinin alışılagelmişin dışında kullanımı ile ürünün farklılaşmasının sağlandığı akıllı su sporları giysisi tasarlanmış ve geliştirilmiştir.  Dalgıç ve sörfçüler gibi kullanıcıların talepleri doğrultusunda, mevcut giysi sistemleri için yaşanan problemlerin tanımları yapılmış olup, bu sorunlar içinde kullanıcı sağlığını doğrudan tehdit eden üşümeye odaklanılmıştır. Buna ek olarak, başka bir kullanıcı sorunu olan “giysinin hassas ciltli insanlarda cilt tahrişlerine yol açması” sorunu da dikkate alınmıştır. Teknoloji içeren elektronik kısım tamamen ısıtma ve soğutma sistemleri olarak tasarlanmış olup, tekstil yüzeyleri konfor ve sağlık açısından problemlere çözüm olmaya yardımcıdır. Akıllı su sporları elbisesinde; ısıtma sisteminin aktivasyonu, düğmeler veya ekranlar yardımı olmadan, vücudun sezgisel tepkilerine yanıt veren bir ara yüz aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Kullanıcı soğuk hissettiğinde vücut doğal ve sezgisel bir davranış olarak kendi kendine sarılma hareketi yapmakta ve bu durum sistemi aktive etmektedir. Kullanıcı, giysi sisteminin iç sıcaklığı yükseldiğinde, kullanıcı vücut dilini kullanarak dalgıç giysisinin yönetilmesine ve dolayısıyla giysinin parçası olan ısıtıcının kapatılmasına yardımcı olur. Akıllı spor giysisinde; malzeme ve bu malzemelerin katman oluşumuna yönelik seçimlerinden sistem kalınlığının optimizasyonuna kadar pek çok farklı parametre için çoklu mühendislik yaklaşımı ile fiziksel modellemeler ve hesaplamalar kullanılmış ve böylece hem fonksiyonel hem de yaratıcı çözümlerin sunulması mümkün olabilmiştir.

IMG_1126 IMG_1119 IMG_4270