Uluslararası Patent:

İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel ÖNDER KARAOĞLU’nun buluş sahiplerinden olduğu, “A Textile Product Containing Phase Change Material and a Method for Obtaining Thereof (Faz Değişim Malzemesi İçeren Bir Tekstil Ürünü ve Elde Etme Yöntemi)” başlıklı uluslararası patent, İngiltere Patent Ofisi tarafından GB2594185B numarası ile12.07.2023 tarihinde tescillenmiştir.

Buluş Sahipleri: Prof. Dr. Nihal Sarıer (İstanbul Kültür Üniversitesi) ve Prof. Dr. Emel Önder Karaoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Patentin Konusu: Bitki esaslı yağsı alkollerden başlayarak, belli sıcaklık aralıklarında ısı soğurma ve yayma kapasiteleri yüksek, termal çevrim yapabilme özelliği olan, termal ve kimyasal olarak kararlı, toksik olmayan ve çevre dostu polimerlerin üretilmesi; daha sonra üretilen polimerlere elektro-eğirme yöntemi ile ince, esnek bir nanoağ yapısı kazandırılarak sıcaklık düzenleme işlevine sahip tekstil ürünlerin geliştirilmesine esas oluşturabilecek nanokompozitlerin hazırlanmasıdır”. Bu patent kapsamında üretilen nanokompozit ürünler: dinamik ısı yönetimi yapabilen, çevrenin sıcaklık değişikliklerine karşı duyarlı “akıllı ürünler” olarak giysi sistemlerinde, soğuk ve sıcak ortamlardan koruma amaçlı çadır, battaniye vb. tekstil ürünlerinde, binalarda, otomotivde, uzay sanayinde, biyomedikal uygulamalarda, sıcaklığa duyarlı ambalajlama, güneş enerji panelleri vb. uygulamalarda kullanılma potansiyeline sahip fonksiyonel tekstil ürünleridir.


Emel_Karaoğlu
Patent_Emel_Karaoğlu_1     Patent_Emel_Karaoğlu_2
Patent_Emel_Karaoğlu_3     Patent_Emel_Karaoğlu_4