Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Kılıç’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu yıl başlayan proje, giderek artan bir sağlık sorunu haline gelen tip II diyabet ve buna bağlı olarak gelişen diyabetik ayak ülseri tedavisine yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyor.

Tip II diyabet ve diyabetik ayak ülseri, ekstremite kaybına neden olarak hastaların yaşam kalitesini ve süresini ciddi şekilde etkiliyor. Dünya genelinde önümüzdeki 20 yıl içinde bu rahatsızlığın önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor. Proje kapsamında, diyabetik yara ülserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere iki farklı yara örtüsü formülasyonu geliştirilecek.

Çalışmada, PLA/Hyaluronik asit ve PLA/Heparin içerikli yara örtüleri, anti-inflamatuar etkili bir ilacın lipozomal nanopartikül ile enkapsülasyonu ile birleştirilecek. Bu formülasyonlar, “biyo-nanofiber tabancası” kullanılarak yara örtüsü üretiminde uygulanacak. Üretilen yara örtülerinin keratinosit ve fibroblast hücreleri üzerindeki toksisite etkisi, hücre büyüme hızı ve inflamatuvar ile hiperglisemi ilişkili moleküller üzerindeki etkileri, 3 boyutlu in vitro modellerde ve ardından in vivo ortamda detaylı bir şekilde test edilecek.

Bu yenilikçi yaklaşımın, diyabetik yaraların tedavisinde önemli bir fark yaratması bekleniyor. Fakültemiz adına Doç. Dr. Ali Kılıç’ı tebrik eder, projenin bilimsel alanda önemli katkılar sağlamasını dileriz.


alikılıç