Doç. Dr. Alper Gürarslan'ın koordinatörlüğünde “Kavak Liflerinin Sürdürülebilir Elektronik, Koruyucu ve Tıbbi Tekstil Uygulamaları” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi başarıyla tamamlandı.

by Nurşah Çağlar | Kas 05, 2023
Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Gürarslan’ın koordinatörlüğünde yürütülen “Kavak Liflerinin Sürdürülebilir Elektronik, Koruyucu ve Tıbbi Tekstil Uygulamaları” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi başarıyla tamamlandı.

Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Alper Gürarslan’ın koordinatörlüğünde yürütülen “Kavak Liflerinin Sürdürülebilir Elektronik, Koruyucu ve Tıbbi Tekstil Uygulamaları” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi başarıyla tamamlandı.

Proje kapsamında, ilk kez kavak liflerinin dokusuz yüzey formuna dönüştürülmesi sağlanarak, endüstriyel uygulamalara uygun yenilikçi tekstil ürünleri geliştirilmiştir. Kavak liflerinin üstün termal yalıtım özellikleri sayesinde, bu malzemelerin kışlık botlarda kullanılabilirliği kanıtlanmış; gümüş nanotellerle kaplanarak iletken hale getirilen yüzeyler ise giyilebilir EKG sensörleri ve ısıtmalı kumaşlar için başarıyla test edilmiştir.

Ayrıca, %100 kavak liflerinden üretilen hafif yapıdaki dokusuz yüzeyler, antibakteriyel ve hidrofobik özellikleriyle tıbbi tekstil alanında umut vadeden sonuçlar sunmuştur.

Bu çalışma, kavak liflerini sürdürülebilir bir hammadde olarak tekstil sektörüne kazandırarak çevre dostu ve yenilikçi bir adım atmış, aynı zamanda endüstrinin farklı alanlarında kullanılabilecek çok yönlü ürünler geliştirilmesine olanak sağlamıştır.

Doç. Dr. Alper Gürarslan ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, İstanbul’da tekstil mühendisliği eğitimi veren ilk öğretim kurumudur, ayrıca Türkiye’deki en iyi tekstil mühendisliği bölümleri içerisinde en önde gelenlerindendir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 1955 yılında Makine Mühendisliği içinde tekstil kürsüsü adı altında kurulduktan sonra günümüzdeki adını ve bağımsız statüsünü 1983 yılında almıştır. 2004 yılı Aralık ayında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinin kurulmasıyla, Tekstil Mühendisliği Bölümü bu fakültenin altında işlevini sürdürmektedir.

abet

İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org(Kriter: Genel Kriterler). İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programının akreditasyonu ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz: https://tekstil.itu.edu.tr/egitim/akreditasyon/abet