Öğretim Üyelerimiz, Avrupa Destekli İki Yenilikçi Projede Görev Aldı

by Nurşah Çağlar | Eyl 29, 2024
Öğretim Üyelerimiz, Misafir Araştırmacı olarak İtalya’daki Grado Zero Espace’de görev aldı.

Fakültemiz Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Alper Gürarslan ve Doç. Dr. Özgür Atalay’ın yürütücülüğünü üstlendiği, Avrupa Birliği’nin Marie Skłodowska-Curie Actions programı tarafından desteklenen RETEX ve SmartWaste projelerinde fakültemiz Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hale Karakaş, Öğr. Gör. Dr. Belgin Görgün ve Dr. Öğr. Üyesi Aslı Tunçay Atalay Misafir Araştırmacı olarak İtalya’daki Grado Zero Espace’de görev aldı.

RETEX Projesi: Geri dönüştürülmüş pamuk kullanılarak sürdürülebilir elektronik tekstil materyalleri geliştirilmesi üzerine odaklanan bu proje, uluslararası iş birliği ve hareketlilik aracılığıyla yeni nesil araştırmacıların yetiştirilmesine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda, sürdürülebilir elektronik tekstil materyalleri konusunda küresel bir araştırma ağı oluşturulmuştur.

SmartWaste Projesi: Domates sapı gibi tarımsal atıklardan selüloz lifleri ve kavak tohumu liflerinden dokusuz tekstiller üretmeyi hedefleyen proje, geleneksel tekstil materyallerine uygun maliyetli ve sürdürülebilir alternatifler sunmayı başarmıştır. Proje, çevre dostu tekstil materyalleri geliştirilmesinde disiplinler arası iş birliğini desteklemiştir.

Her iki proje de İTÜ’nün koordinasyonunda tamamlanmış olup, Marmara Üniversitesi, Technische Universität Dresden, Centexbel ve Grado Zero Espace gibi uluslararası ortakların yer aldığı bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu projeler, tekstil sektöründe sürdürülebilirlik odaklı yenilikçi çözümler sunarak sektöre önemli katkılar sağlamıştır.

Projelerde emeği geçen tüm araştırmacılarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

WhatsApp Image 2024-12-05 at 13.12.42-3WhatsApp Image 2024-12-05 at 13.12.42-2

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, İstanbul’da tekstil mühendisliği eğitimi veren ilk öğretim kurumudur, ayrıca Türkiye’deki en iyi tekstil mühendisliği bölümleri içerisinde en önde gelenlerindendir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 1955 yılında Makine Mühendisliği içinde tekstil kürsüsü adı altında kurulduktan sonra günümüzdeki adını ve bağımsız statüsünü 1983 yılında almıştır. 2004 yılı Aralık ayında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinin kurulmasıyla, Tekstil Mühendisliği Bölümü bu fakültenin altında işlevini sürdürmektedir.

abet

İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programı, ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiş bir programdır, www.abet.org(Kriter: Genel Kriterler). İTÜ Tekstil Mühendisliği Lisans Programının akreditasyonu ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen bağlantıyı ziyaret ediniz: https://tekstil.itu.edu.tr/egitim/akreditasyon/abet